제 목 |
Phytoestrogen으로 작용하는 Isoflavone의 합성, 기능성 및 대사공학적 연구 Isoflavone as Phytoestrogen : Biosynthesis, Health Beneficial Effects, and Metabolic Engineering |
저 자 |
옥현충 |
저자소속 |
농촌진흥청 고령지농업연구소 |
초 록 |
Plants contain several different families of natural products among which are compounds with estrogenic or antiestrogenic activity toward mammals. These compounds, termed phytoestrogens, include certain isoflavonoids, flavonoids, stilbenes, and lignans. The best-studied dietary phytoestrogens are the soy isoflavones, especially genistein. Their perceived health beneficial properties extend beyond hormone-dependent breast and prostate cancers and osteoporosis to include cognitive function, cardiovascular disease, and immunity and inflammation. In the future, metabolic engineering of plants could generate novel and exquisitely controlled dietary sources with which to better assess the potential health beneficial effects of phytoestrogens.
식물체는 매우 다양한 종류의 천연물을 함유하고 있으며 이들 중에는 동물의 호르몬적 기능을 가지는 물질들도 존재한다. 이러한 물질들을 식물성 호르몬 유사물질(phytoestrogen)이라고 하며, 종류로는 isoflavonoids, flavonoids, stilbenes 및 lignans 등이 있으며, 이들 중 식이성 phytoestrogen으로서 가장 많이 연구된 물질은 콩의 isoflavones이며 특히 genistein에 대한 연구가 주를 이루고 있다. Isoflavones이 건강에 미치는 효과로는 성호르몬과 관련이 있는 유방암·전립선암·골다공증의 예방 효과 이외에도 인지능력·심장혈관질환·면역체계 등에도 관련이 있는 것으로 알려지고 있다. 미래에는 대사공학적 방법으로 건강 증진 효과가 뛰어난 isoflavone을 다량 함유한 전혀 새로운 식물체를 만들 수 있을 것이다.
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주제분야 |
식물생산·자원 |
Full-Text |
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