친환경유기농업

Enterobacter sakazakii와 식품안전성 : 새롭게 출현된 농산물 존재 병원성 세균

날마다좋은날 2005. 11. 22. 11:56
제  목
 Enterobacter sakazakii와 식품안전성 : 새롭게 출현된 농산물 존재 병원성 세균
 Food Safety from Enterobacter sakazakii : Newly Emergent Pathogen from Agricultural Products
저  자
 박종현·정미경
저자소속
 경원대학교 생명공학부
초  록
The pathogen recognized newly appears from food consumption to new lifestyle pattern. Enterobacter sakazakii, known as a yellow pigmented Enterobacter cloacae, was designated as in 1980. E. sakazakii is a thermotorelant pathogen isolated from clinical samples, foods and environment, and also contaminated at the agricultural food stuffs. It is easy to transmit to human through cross-contaminated or freshly adsorbed food, and may cause the diseases on the special aged people. Especially, neonatal infections such as necrotizing enterocolitis, bacteraemia, and meningitis is associated with dried infant formula foods as a mode of transmission. There has been little work on its mechanisms of pathogenicity or virulence factors, however, an enterotoxin-like compound may be associated, and polysaccharide and motility will be required. This bacteria has been isolated based on the selective media of Enterobacteroidaceae, D-sorbitol assimilation, and α-glucosidase. However, more improved methods for isolation, identification, and rapid detection for industrial application are required. New decontamination and control methods of E. sakazakii in addition to heat treatment should be developed urgently to produce perfect infant formula foods from the pathogen.

생활환경변화에 따라 식품의 소비형태가 변하고 농산물도 다양한 형태로 제조·가공되어 소비되기 때문에 전에는 알지 못하던 새로운 종류의 병원성세균이 출현하게 된다. Enterobacter sakazakii는 자연계에 널리 분포하는 세균으로 오염식품에 의한 인체감염으로 특정인에게 질병을 유발할 수 있는 세균이다. 면역체계가 불완전한 영·유아및 노약자가 감염되면 괴사성 대장염, 패혈증, 뇌수막염을 유발되는 것으로 알려져 있다. 이들 세균은 5∼10%의 농산물에 분포되어 열처리 없이 신선하게 혹은 약한 열처리후 섭취하는 식품으로 인체에 감염된다. 이들이 인체에서의 virulence factor는 아직 명확히 알려져 있지 않지만 이들이 생성하는 polysaccharide와 motility가 중요하게 관여되는 것으로 보인다. 이들 세균은 D-sorbitol 자화능과 α-glucosidase역가를 이용한 선별적으로 분리·동정하는 방법이 활용되고 있으나 보다 정확하고 산업적인 활용을 위한 신속한 검출기술이 개발되어야 한다. 아울러 식품영양 파괴를 최소화하기 위하여 열처리법 이외에도 오염제거에 대한 방법이 개발되어야 한다. 따라서 여기서는 E.sakazakii에 대한 소개와 현재까지의 연구와 앞으로의 더 진행되어야 될 분야에 대하여 제안하고자 한다.
주제분야
 식품과학
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