친환경유기농업

기후변화 대응에서 유기농업의 역할

날마다좋은날 2015. 9. 14. 08:32
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기후변화 대응에서 유기농업의 역할

 

 

 

유기농업은 총체적인 생산관리 체계이며, 전통적인 지식과 과학적인 지식 모두를 이용하여 농업 생태계의 건강을 증진시키는 것이다. 유기농업 체계는 외부적인 농업 투입재보다는 생태계 관리에 의존한다.

 

 

 

유기농업은 다음과 같은 이유로 기후변화를 완화시켜 준다:

 

• 어떠한 화학 질소비료도 사용되지 않고 양분 손실을 최소화 하기 때문에, 온실가스, 특히 산화질소를 감소시킨다.

 

• 농업 산림을 고양하고 1차적인 생태계의 산림 벌채를 금지하여, 유기물을 늘임으로써 토양과 식물의 생물량에서 탄소를 저장한다.

 

• 화학비료를 제조하기 위하여 요구되는 에너지를 사용하지 않고, 내부적인 농장 투입재를 사용하고, 그로 인해 수송을 위해 사용되는 연료를 줄임으로써 단위 면적당 30-70%까지 에너지 소비를 줄여준다.

 

 

 

유기농업은 다음과 같은 이유로 농민들이 기후 변화에 적응하도록 도와준다:

 

• 유기물의 높은 함량과 토양의 피복, 그로 인해 토양이 홍수, 가뭄 그리고 땅의 파괴 과정에서 더 많은 회복력을 갖게 함으로써 양분과 물의 손실을 막아준다.

 

• 종자와 작물의 다양성을 보존하여, 해충과 병에 대한 작물의 저항성을 증가시켜준다. 다양성의 유지는 또한 농민들이 기후 변화에 적응할 수 있는 새로운 작부 체계를 발전시킬 수 있도록 도와준다.

 

• 안정적인 농업 생태계와 생산성, 그리고 더 낮은 생산비의 결과로써 농업 경영에서의 위험 요소를 최소화 해준다.

 

 

 

관행농업은 다음과 같은 이유로 기후변화에 기여한다:

 

• 많은 양의 에너지를 소비하여 제조하는 합성 비료와 농약을 사용한다.

 

• 산화질소로 대기에 방출되는 과다한 양의 질소비료를 시용한다.

 

• 가축분뇨와 메탄가스를 과다하게 생성하는 집약적인 가축농장을 운영한다.

 

• 농장에 도달하기 까지 수천 킬로미터를 수송하기 위하여 많은 양의 연료를 요구하는 외부의, 대두에 기초한 동물 사료에 의존한다.

 

• 생산을 유지하기 위하여 필요로 하는 양분을 땅으로부터 채굴하며, 그로 인해 탄소 저장을 감소시키고 초목을 태움으로써 거대한 양의 이산화탄소를 방출시키는 열대 우림의 산림벌채와 (나무를 벌채하여 태우는) 화전농업 방식을 유지하도록 한다.

 

 

 

유기농업을 지지하는 것은 기후변화의 완화와 적응성을 지지하는 것을 의미한다

 

• 국가 정부들은 유기농업이 온실 가스를 줄이고 탄소를 격리하기 위하여 효과적인 전략으로 인식해야 한다. 그들은 연구와 기술지도를 통하여 유기농업을 촉진함으로써 농민들이 기후변화에 적응하도록 도와야 한다.

 

• UNFCC는 그것의 5개년 계획에서 적응 전략으로서 유기농업을 포함시켜야 한다.

 

• 그들은 교토 인정서의 탄소배출권 기구에서 유기농업을 인정해야 한다.

 

• FAO, UNEP, 그리고 IFAD와 같은 기부 기관과 개발 기관들은, 특히 기후변화에 민감한 지역에서, 복지활동, 인식 교육과 최고의 실천 방식에 기초한 유기농업 프로그램을 개발해야 한다.

 

• 연구자들은 농업기술을 향상시키고 결과물을 퍼뜨리기 위하여 기후변화에 대한 완화와 적응에서 유기농업의 역할을 연구하고 정량화시켜야 한다.

 

• 농민들은 기후변화에 대한 농장의 회복력을 증가시키기 위하여 유기농업으로 작물을 재배해야 한다.

 

• 소비자들은 자신들의 기후 변화의 영향을 줄이기 위하여 지역에서 재배되는, 유기 농산물을 선택해야 한다.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Organic Agriculture’s Role in Countering Climate Change

 

 

 

Organic Agriculture is a holistic production management system, which enhances agro-ecosystem health, utilizing both traditional and scientific knowledge. Organic Agriculture systems rely on ecosystem management rather than external agricultural inputs.

 

 

 

Organic Agriculture mitigates climate change because it:

 

• Reduces greenhouse gases, especially nitrous oxide, as no chemical nitrogen fertilizers are used and nutrient losses are minimized.

 

• Stores carbon in soil and plant biomass by building organic matter, encouraging agro-forestry and forbidding the clearance of primary ecosystems.

 

• Minimizes energy consumption by 30-70% per unit of land by eliminating the energy required to manufacture synthetic fertilizers, and by using internal farm inputs, thus reducing fuel used for transportation.

 

 

 

Organic Agriculture helps farmers adapt to climate change because it:

 

• Prevents nutrient and water loss through high organic matter content and soil covers, thus making soils more resilient to floods, droughts and land degradation processes.

 

• Preserves seed and crop diversity, which increases crop resistance to pests and disease. Maintenance of diversity also helps farmers evolve new cropping systems to adapt to climatic changes.

 

• Minimizes risk as a result of stable agro-ecosystems and yields, and lower production costs.

 

 

 

Conventional agriculture contributes to climate change because it:

 

Uses synthetic fertilizers and pesticides that require significant amounts of energy to manufacture.

 

Applies excessive amounts of nitrogen fertilizer that is released as nitrous oxide.

 

Operates intensive livestock holdings that overproduce manure and methane.

 

Relies on external, soy-based animal feed that requires large amounts of fuel to travel thousands of kilometers to reach the farm.

 

Mines the earth of the nutrients needed to sustain production, thereby leading to the clearing of rainforest and “slash and burn” techniques that reduce carbon storage and release huge amounts of carbon dioxide from burning vegetation.

 

 

 

Supporting Organic Agriculture means supporting climate change mitigation and adaptation

 

• Governments should acknowledge Organic Agriculture as an effective strategy to reduce greenhouse gases and sequester carbon. They should help farmers adapt to climate change by promoting Organic Agriculture through research and extension services.

 

• UNFCCC should include Organic Agriculture as an adaptation strategy in its 5 year-plan.

 

They should recognize Organic Agriculture in Kyoto Protocol carbon credit mechanisms.

 

• Donor and development agencies, such as the FAO, UNEP, and IFAD, should develop Organic Agriculture programs based on outreach, awareness and best practices, especially in regions sensitive to climate change.

 

• Researchers should study and quantify the role of Organic Agriculture in mitigating and adapting to climate change in order to improve farming techniques and disseminate findings.

 

• Farmers should grow organically to increase their farm’s resilience to the effects of climate change.

 

• Consumers should choose locally-grown, organic products to reduce their climate change impact.

 

 

 

ifoam is the international umbrella organization of Organic Agriculture movements worldwide.

 

ifoam‘s mission is leading, uniting and assisting the organic movement in its full diversity.

 

our goal is the worldwide adoption of ecologically, socially and economically sound systems that are based on the principles of Organic Agriculture.

 

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