친환경유기농업

유기농산물의 영양성분 우수성에 관한 연구동향

날마다좋은날 2005. 11. 22. 11:46
제  목
 유기농산물의 영양성분 우수성에 관한 연구동향
 Review on Nutritional Value of Organic Plant Products
저  자
 이수정·손상목
저자소속
 단국대학교 유기농업연구소
초  록
소비자들이 유기농산물을 선택하는 큰 이유 중의 하나는 건강에 좋을 것이라는 믿음 때문이다. 유기농이 농약과 화학비료를 비롯한 외부자재의 투입을 극히 제한하므로 관행농산물에 비해 유기농산물이 더 안전하다고 판단할 수 있지만 영양적인 면에서도 더 우수한지는 추정하기 어렵다. 본 논문에서는 유기농산물의 성분을 관행농산물과 비교 연구한 결과들을 중심으로 유기농산물의 영양적 가치에 관해 살펴보고자 하였다. 현재까지 진행된 연구결과들을 종합하여 볼 때 비타민C, 질산염 등의 성분에 대해서는 유기농산물이 더 우수한 경향을 보이지만 전체적으로는 영양적인 가치에서 차이가 있다고 판단하기는 어렵다. 농법간의 차이가 영양성분에 미치는 영향을 살펴보기에는 현재까지의 연구가 실험계획과 규모면에서 부족한 면이 많고 최근 활발히 진행되고 있는 식물 2차 산물에 대한 연구가 영양학적 가치에 대한 새로운 인식을 주고 있어 향후 유기농산물의 품질에 대한 새로운 결론을 이끌어 낼 수도 있을 것이다.

Many consumers believe that organic products are more healthier than conventional products. We can expect that organic products are more safe because organic agriculture system limits the use of outdoor materials. But it is uncertain that organic products are more nutritional than conventional products. In this article, we examined the nutritional value of the organic plant products by reviewing recent results of comparing the nutritional compositions between organic and conventional products. Although there is little evidence that organic and conventional foods differ in respect to the concentrations of the various nutrients such as vitamins, minerals and trace elements, there seems to be a slight trend towards higher Vitamin C and lower nitrates levels in organically grown plant products. In conclusion it is expected the continuing researches on secondary plant metabolites will be able to give new insights on nutritional value of organic products.
주제분야
 친환경농업
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