친환경유기농업

[스크랩] 지속적으로 이뤄지고 있는 현재 유기농에 관한 연구

날마다좋은날 2005. 11. 3. 08:35
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   지속적으로 이뤄지고 있는 현재 유기농에 관한 연구
yeskisti.net  정보출처 usa  출판일/등록일 20041011/20041013
  
[요약]

유기농업이 단지 화학비료, 살충제, 제초제 또는 유전자 조작된 식물을 사용하지 않기만 하면 되는 단순한 것으로 알지 모르지만, 지속적으로 행하는 데 있어서는 매우 어려울 수도 있다.

미국 내 대학들에서 유기농 실행에 있어서의 추정치 및 재정적인 불확정성의 일부를 도출하기 위해 한 연구가 행해지고 있다.

오하이오 서부지역 약 30에이커의 농장에서 유기농 옥수수, 밀 그리고 콩을 재배하고 있는 Dale Dyko씨는 “너무나 많은 것들이 자연스럽게 얽혀있어서, 우리가 화학제들로 할 수 있었던 방제를 전혀 행할 수 없다.

나는 우리들이 방법을 터득하는데 일생이 소요될 수도 있다고 생각한다”고 말한다.

유기농 식품 판매가 거의 1997년부터 2003년까지 1백4억달러까지 3배나 증가했다고 유기농 무역협회가 밝혔다.

유기농 과일 및 채소류들이 이 판매액의 대부분을 차지하며, 유기농 육류 및 콘칩과 쌀 과자와 같은 가공 식품들이 가장 빠른 성장세를 보이고 있는 품목들이다.

“유기농이 모든 농업관련 산업체들에게는 어떤 성장 동력이 될 수 있다. 과학적 그리고 실용적인 면에서 우리는 유기농에 대해 충분히 알고 있지 못하다”고 오하이오주립대학의 연구책임자인 Matt Kleinhenz이 밝혔다.

미농무부는 2000년부터 대학 및 기타 기관들에서의 유기농 연구에 대한 재정적인 지원을 확대하고 있다고 한다.

어떤 프로그램에 대한 재정이 2000년부터 1백9십만 달러로 거의 4배나 증가했다고 농무부 정책고문인 Philip Schwab가 밝혔다.

그러나 유기농은 미국 농업에 있어 극히 일부에 불과할 뿐이다.

미농무부 통계에 따르면 인증을 받은 유기농산물들이 2002년 562,486 에이커에서 재배되고 있는데, 그 면적은 전체 작물들의 재배면적인 3억 에이커의 극히 일부에 불과할 뿐이라고 한다.

사람들은 농업에서 수익을 내는 것은 곧 화학제들을 사용해서 잡초를 제거하고 병해충을 방제하며 토양 및 식물체들로부터 예측 가능한 결과들을 예방하는 것이라고 알아 왔다.

따라서 거의 모든 화학제의 사용을 거부하고 유기농을 지속적으로 실시한다는 것은 다양한 일련의 변수들에 노출되는 것과 같은 일이다.

전통농법에서 유기농법으로 1986년 전환한 Ed Snavely와 같은 농민들은 자신들이 다른 재배자들로부터 듣는 조언과 자신들의 기술을 개발하기 위한 시행착오에 의존했다고 말한다.

그는 Knox 카운티에 위치한 자신의 100에이커 농장에서 온도와 토양 습도를 모니터링하고 있고, 작고 흰 머리카락처럼 보이는 어린 잡초들을 찾아 토양 먼지를 손으로 헤집고 있다.

그는 하루 정도를 기다리는 것 조차도 이 잡초들이 너무 크게 자라서 쉽게 관리할 수 없는 지경에 처할 수 있다고 말한다.

보통 Snavely는 메밀, 콩, 건초를 포함한 작물을 이식하기 전에는 3회 그리고 작물을 이식한 후에는 4회 가량 잡초를 제거하고 있다.

“대다수 전통 농법을 행하고 있는 농민들의 경우는 작물을 심고 약제를 살포한 후 잊어버려도 된다. 만일 유기농을 하는 사람이라면 작물을 심어두고 잊고 살수는 없는 일이다. 농장에 붙어 있어야 한다.”고 그는 말한다.

유기농을 행하는 것은 또한 재정적인 위험이 있을 수 있다.

거의 모든 화학제들을 사용하지 않음으로써 농민들은 처음 5년 내에는 이익 감소를 또한 감수해야 한다고 말한다.

새로운 농법을 마스터하는 데는 시간이 필요하다.

전통농법에서 전환한 농민이 이러한 문제를 희석해서 더 높은 가격을 보장해 줄 수 있는 라벨인 정부로부터 인증서를 받아내기 위해서는 3년 정도 기다려야 한다.

Snavely는 만일 보다 많은 과학적인 자료들이 그가 전업을 할 때 이용할 수 있었더라면 분명 혜택을 받을 수도 있었을 것이라고 주장했다.

그는 자신이 무엇을 하고 있는 지 조차도 알지 못해서 엄청난 생산량 감소를 경험해야 했다고 말한다.

현재 진행되고 있는 연구들의 목적은 인터넷을 통해 접근할 수 있거나 농민들에게 조언을 해 주는 대학 및 정부 관계자들로부터 나올 수 있는 자료들을 만들어내는데 있다.

노스캐롤라이나주의 Creamer는 유기농 연구들 역시 기존 농민들에게 혜택을 줄 수 있다고 말한다.

그녀는 어떻게 작물들이 3종의 화학제들(제초제, 살충제 및 화학비료) 중 하나를 제거한 후에 성장하는지에 대한 연구를 진행하고 있다.

그녀는 “많은 전통농법 농민들이 현존하는 민간적인 증거들 중 일부를 대학들이 확립해 줄 수 있기를 기대하고 있다”고 말한다.

보다 상세한 자료는 유기농무역협회(http://www.ota.com)를 방문하면 된다.

Source: http://www.coshoctontribune.com/news/stories/20041011/localnews/1394819.html
Title: Research continues into 'going organic'

By JONATHAN DREW
AP Writer
Monday, October 11, 2004

COLUMBUS -- Organic farming sounds simple -- no chemical fertilizers, pesticides, herbicides or genetically engineered plants. But succeeding at it can be complicated.

A recent wave of research at universities across the country seeks to take some of the guesswork and financial uncertainty out of the practice.

"There's so many things that interact naturally that you can't control that you could with chemicals. I think you could spend a whole lifetime learning how," said Dale Dyko, who grows organic corn, spelt -- a type of wheat -- and soybeans on about 30 acres in Xenia in western Ohio.

Organic food sales almost tripled from 1997 through 2003 to $10.4 billion, according to the Organic Trade Association. Organic fruits and vegetables account for most of the sales, while organic meats and snack foods, such as corn chips and rice cakes, are two of the fastest growing segments.

"Organic agriculture is just a growth culture within all agricultural industries," said Matt Kleinhenz, the lead researcher on a study at Ohio State University. "Scientifically and practically we don't know enough about it."

The U.S. Department of Agriculture says it has been increasing its financial support of organic farming research at universities and other organizations since 2000. Funding for one program has increased nearly fourfold to about $1.9 million from 2000, said Philip Schwab, a policy adviser with the agency.

Organic farming, though, makes up only a small part of U.S. agriculture. Certified organic crops were grown on 562,486 acres in 2002, a fraction of the 300 million acres on which all crops were harvested, according to the USDA's census.

Making money at farming has for generations meant using chemicals to kill weeds, fight off insects and disease and otherwise wrench predictable results from soil and plants. Going organic -- abandoning use of nearly all chemicals -- unleashes a different set of variables.

"Conventional ag is a little bit more like a recipe. You know what to pour out of the bag," said Nancy Creamer, director of the Center for Environmental Farming Systems at North Carolina State University.

Farmers like Ed Snavely, who switched from traditional to organic methods in 1986, say they have relied on advice from other growers and trial and error to develop their techniques.

Snavely monitors temperature and soil moisture on his 100 acres in Knox County and scrapes his fingers through the dirt looking for young weeds just below the surface that look like tiny, white hairs. Waiting even a day too long can allow the weeds to grow too big to manage easily, he said.

Typically, Snavely weeds three times before planting his crops, which include buckwheat, soybeans and hay, and four times after planting.

"With most of your conventional farmers, it's plant, spray and forget. If you're going to go organic, you can't plant and forget. You've got to be out there walking your fields," he said.

Going organic can also be a financial risk. In subtracting nearly all chemicals, farmers say they also subtract from their profits in the first few years. It takes time to master a new way of farming.

Compounding the problem, a farmer who switches from conventional growing methods has to wait three years to obtain certification from the government, a label that helps ensure higher prices.

Snavely said he would have benefited if more scientific data had been available when he made the switch.

"I took some big yield reductions because I didn't know what I was doing," he said.

Current studies aim to generate data that can be accessed through the Internet or obtained from university and government employees who consult with farmers.

North Carolina State's Creamer said the organic farming studies will also benefit conventional farmers. A study she's leading tests how crops grow after the removal of each of three chemicals -- a herbicide, a pesticide and a chemical fertilizer.

"A lot of conventional farmers have been waiting for the universities to confirm some of the existing anecdotal evidence," she said.

On The Net: Organic Trade Association: http://www.ota.com

출처 : 친환경 농업
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